Algemeen Voedings Nieuws

Alles voor en over hapjes en drankjes!
Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 121640
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Dingo » 21 Nov 2012 12:41

Niets nieuws wat de bevindingen betreft, maar ze blijven maar testen gelukkig.


LIGHT-PRODUCTEN MINDER GEZOND DAN CONSUMENTEN DENKEN
Light-voedingsmiddelen zijn een stuk minder gezond dan de meeste Nederlanders denken. De toevoeging 'light' op voedsel betekent niet dat het de helft minder calorieën bevat dan het reguliere product, zoals velen denken.

Calorieën
Zo is bijvoorbeeld het verschil in calorieën tussen reguliere en light-chips zeer beperkt. Zo zitten er bijvoorbeeld in light-chips 30 procent minder vet, maar er zijn extra koolhydraten ingestopt waardoor het verschil in calorieën minimaal is. Light-varianten van frisdranken zijn wel beter voor mensen die op hun gewicht letten. Light-frisdranken bevatten bijna geen calorieën. De term light mag op de verpakking staan als er óf 30 procent minder suiker, óf 30 procent minder vet, óf 30 procent minder calorieën in een product zitten. De fabrikant moet dan wel aangeven voor welk aspect het woord light geldt.

Hoge verwachtingen
Slechts een op de vijf consumenten kent die juiste betekenis van de term ‘light’. Dertig procent denkt dat bij light zowel minder calorieën, suikers, vetten als zout in de etenswaren zitten dan in de reguliere variant. Volgens het Voedinsgcentrum moeten producenten meer duidelijkheid geven op de verpakking zodat consumenten geen misplaatst hoge verwachtingen hebben.

[Elsevier]

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 165219
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Daantje! » 21 Nov 2012 13:49

:pok: Wat is dan nog wel gezond(er) ??

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 121640
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Dingo » 22 Nov 2012 07:44

Ik sta er bij cola bijvoorbeeld zelf niet eens meer bij stil..als je het met mate drinkt valt het zowiezo allemaal nog wel mee..

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 165219
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Daantje! » 10 Jan 2013 13:53

'Wereld gooit helft voedsel weg'
Van al het voedsel dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, verdwijnt 30 tot 50 procent in de afvalbak. Dat schrijft het Britse onderzoeksinstituut IME. Per jaar wordt 1,2 tot 2 miljard ton eten weggegooid. De wetenschappers noemen de resultaten van hun onderzoek onthutsend. Veel voedsel bereikt de consument niet eens, zeggen de onderzoekers. Het wordt vernietigd omdat het niet voldoet aan de verwachtingen of eisen op de westerse markt, bijvoorbeeld groenten met een afwijkende vorm. Ook zetten producenten onnodig strenge houdbaarheidsdata op verpakkingen.

Wegrotten
Daarnaast gaat er veel voedsel verloren bij de productie, het vervoer en de opslag. Als voorbeeld wordt India genoemd waar miljoenen tonnen tarwe verkeerd worden opgeslagen en daardoor wegrotten. Ook eet vooral de westerse consument veel voedsel niet op. Die gooit bijna de helft van het gekochte eten weg. Acties zoals twee voor de prijs van één spelen daarbij een kwalijke rol, zeggen de onderzoekers.

Het Britse onderzoeksinstituut roept de Verenigde Naties op iets te doen aan deze verspilling. Daarnaast zouden westerse overheden consumenten meer bewust moeten maken van hun keuzes in de supermarkt en thuis. Ontwikkelingslanden moeten efficiënter produceren en zorgvuldiger met het eindproduct omgaan.

Bron: NOS

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 121640
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Dingo » 22 Mar 2016 12:56

Nieuwe Schijf van Vijf pleit voor variatie en onbewerkte producten


Het Voedingscentrum heeft dinsdag een nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. De laatste keer dat het model voor voedingsadvies aangepast werd was in 2004.
Het nieuwe voedingsadvies, dat gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten, pleit voornamelijk voor meer variatie. Zo is de groep groenten en fruit uitgebreid en zijn noten en peulvruchten toegevoegd.

Nieuw toegevoegd aan de Schijf van Vijf zijn onder andere yoghurt, eieren en koffie. Koolhydraatrijkeproducten als brood en aardappelen, hebben weinig ingeleverd aan plaats. In tegenstelling tot de rol van vleesproducten. Het Voedingscentrum raadt aan meer groente en minder vlees te eten.

De wijzigingen zijn in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Verdeling
Met de nieuwe aanpassingen valt het voedingsmodel onder te verdelen in vijf groepen: Groente en fruit, Smeer- en bereidingsvetten, Vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten, Brood, graanproducten en aardappelen en Dranken.

Ook luidt het advies om niet te vaak producten te eten die buiten de Schijf van Vijf staan. Het gaat hierbij voornamelijk om bewerkte producten die over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet bevatten.​ Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen wel gegeten worden, maar niet te vaak.

Kritiek
De afgelopen jaren was er regelmatig kritiek op de Schijf van Vijf. Het voedingsadvies zou niet voldoende aansluiten op de huidige kennis en ontwikkelingen op het gebied van voeding.

Volgens het Voedingscentrum krijgt iedereen die eet volgens de nieuwe Schijf van Vijf alles binnen voor een goede gezondheid. "De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen", aldus het informatieplatform.

Online advies
Het Voedingscentrum heeft een nieuwe online service ontwikkeld genaamd Mijn Eet-update. Hierbij kan de consument zelf invulling geven aan welke richting hij op wil binnen de Schijf van Vijf. De service geeft persoonlijke suggesties en herinnert de deelnemers aan hun voornemen.

Bij het samenstellen van het advies zou ook duurzaamheid zijn meegewogen. Hiermee wil het centrum verantwoordelijkheid nemen naar toekomstige generaties, zodat ook zij voldoende voedsel tot hun beschikking zullen hebben.

Kritiek Zie ook: Peulvruchten, noten, paddenstoelen: is dit de nieuwe Schijf van Vijf?
Door: NU.nl

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 121640
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Dingo » 05 Okt 2016 09:47

...hoe vaak hebben we dergelijken ideeën etc al niet gezien....maar dat er IETS mort gebeuren is wel duidelijk, veel mensen eten gewoon niet goed/gevarieerd...


Minister Schippers laat voedingsapp ontwikkelen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat door het Voedingscentrum een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en voedingswaarde van producten.
Dat staat in het actieplan etikettering van levensmiddelen dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

"Ontwikkelingen via sociale media, mobiele apps en scanners bieden steeds meer mogelijkheden om consumenten te informeren. Denk daarbij aan informatie op maat. Voor de een heeft dat te maken met een allergie en weer iemand anders wil graag weten welke producten passen in een gezonde maaltijd. Je moet producten ook met elkaar kunnen vergelijken op suiker, zout of ongezonde vetten. De vraag van de consument staat centraal", aldus Schippers.

Bewuste keuze
Het doel van de app is objectieve en heldere informatie geven, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken uit de supermarktschap. De bedoeling is dat mensen zo in één oogopslag zien of een product bijvoorbeeld gluten, veel calorieën of vet bevat.

Momenteel investeert het bedrijfsleven in een kwaliteitsverbetering van productinformatie in een centrale database. De informatie die hieruit naar voren komt, wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de app.

Actieplan etikettering
Het actieplan etikettering bevat drie hoofdlijnen. De eerste is het geven van goede voorlichting en innovatie van de informatievoorziening, waarbij de app hoort. De informatie op het etiket moet gebaseerd zijn op heldere en eenduidige regelgeving die veelal Europees wordt vastgelegd.

De bescherming van de volksgezondheid staat voorop, naast eerlijkheid in de handel en de keuzevrijheid voor de consument. Tenslotte is er het toezicht op de naleving van etiketteringverplichtingen en de handhaving door de NVWA.

NU.nl

Gebruikersavatar
WiesJ
Good one!
Good one!
Berichten: 109731
Lid geworden op: 29 Okt 2005 11:26
Locatie: Zierikzee

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor WiesJ » 05 Okt 2016 14:16

Ja maar pfff, ze verzinnen ook elke keer iets anders wat goed is en wat niet...

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 121640
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Dingo » 05 Okt 2016 15:34

Ja, er is ook nog zoiets als Common Sense , gewoon zekf goed nadenken wat je in je mond stopt c.q. inschatten wat je eigen lichaam nodig heeft !!!

En of dat nu extra fruit, groente, koolhydraten, water, zout, etc , dat is voor niemand het zelfde lijkt me...

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 165219
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Daantje! » 08 Okt 2016 10:15

De mensen die toch al niet bewust met voeding bezig zijn bereik je volgens mij ook niet d.m.v. zo'n app...

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 121640
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Algemeen Voedings Nieuws

Berichtdoor Dingo » 08 Okt 2016 15:44

Ja, als de vette-hap-gewoonte er in zit, haal je dat er niet zo snel uit inderdaad


Terug naar “Food & Drinks Place!”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast