Diabetes

Voor nieuwtjes, vragen en verhalen op medisch en gezondheids gebied.
Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 06 Apr 2006 14:08

(Novum) - Drie miljoen Nederlanders die ouder zijn dan 45 en kampen met overgewicht hebben een verhoogd risico op suikerziekte. Ze zijn zich vaak niet bewust van de risico's die ze lopen. Dat meldt het Voedingscentrum in Den Haag donderdag. Voornamelijk daarom zijn het ministerie van Volksgezondheid en de Haagse stichting donderdag gestart met een campagne om mensen bewust te maken van het risico van diabetes.

Ruim 850 duizend Nederlanders kampen met de aandoening. Daarmee komt de ziekte voor bij ongeveer één op de zestien Nederlanders. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) gaf donderdag tijdens een symposium in Amsterdam het startsein voor het bewustwordingsproces van de risico's. "Vragen over diabetes worden nauwelijks gesteld. Wat je dagelijks om je heen kunt zien, is kennelijk niet spannend meer", zei hij.

Diabetes is een chronische ziekte aan de stofwisseling die de suikerwaarden in het bloed ontregelt. De aandoening verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Wereldwijd lijden volgens het ministerie ongeveer 180 miljoen mensen aan diabetes en jaarlijks sterven ruim vier miljoen mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Door gezonder te eten en meer te bewegen kan diabetes worden voorkomen of worden uitgesteld, meldt het Voedingscentrum, een stichting die informatie geeft over voeding en voedsel.

Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt donderdag dat de zorgkosten door diabetes in Nederland jaarlijks ongeveer 1,2 miljard euro bedragen. De ziekte kost een patiënt volgens het instituut jaarlijks gemiddeld negentienhonderd euro. De kosten van diabetes maken twee procent uit van de totale kosten voor de gezondheidszorg.

De kosten voor suikerziekte zijn hoger dan voor andere chronische ziekten, zoals depressie en darmaandoeningen. Bij chronische depressie is een patiënt jaarlijks gemiddeld duizend euro kwijt, bij darmaandoeningen ongeveer vierhonderd euro.

Bron: Nieuws.nl
Laatst gewijzigd door Daantje! op 10 Nov 2006 13:54, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
martin
Kletskous!
Kletskous!
Berichten: 1411
Lid geworden op: 19 Dec 2005 23:14
Locatie: Zaandam
Contact:

Berichtdoor martin » 07 Apr 2006 13:12

ik ben nog geen 45, gelukkig .... :hehe:

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 07 Apr 2006 13:25

Waarom doen ze hier geen bevolkingsonderzoek naar?
Zou een hoop ellende kunnen voorkomen...

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 10 Nov 2006 13:55

Apotheken bieden gratis diabetes-test
(Novum) - Bijna duizend apotheken bieden vanaf dinsdag mensen de mogelijkheid gratis hun bloedsuikerwaarde te laten meten. Vrijwilligers van de Diabetesvereniging Nederland voeren de tests uit.

De hele maand november staat in het teken staat van diabetes, zegt de Nederlandse Diabetes Federatie. Op 14 november is het Wereld Diabetesdag. De gratis test kan worden gedaan tot 7 december.

Mensen die vast willen weten of ze behoren tot een risicogroep kunnen op kijkopdiabetes.nl een risicotest doen. Nederland telt 850 duizend mensen met diabetes. Ongeveer 250 duizend mensen hebben diabetes zonder het te weten. Bij de ziekte worden onder meer bloedvaten aangetast. Bij een goede behandeling blijven de gevolgen beperkt.

Bron: Nieuws.nl

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 119860
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Berichtdoor Dingo » 14 Nov 2006 15:15

Is zoiets normaal gesproken dan erg duur?? Lijkt me een goede zaak, maar dat geldt wat mij betreft dus voor nog wel meer preventieve onderzoeken en tests!!!

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 14 Nov 2006 15:17

Nou volgens mij is zo'n glucose-meet-apparaatje niet extreem duur.
En weet je na één keer prikken dan of je diabeet bent?! Dat lijkt me niet... :?

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 08 Apr 2009 14:54

Hoop voor type 1 diabeten
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt aan een onderzoek dat gericht is op de genezing van diabetes type 1. Het Diabetes Fonds heeft de onderzoekers 1.6 miljoen euro toegekend.

Immunoloog Bart Roep heeft een methode bedacht waarbij een arts twee deciliter bloed afneemt en de cellen daaruit bewerkt met vitamine D3 en een ontstekingsremmer. Daarna spuit hij het terug in het lichaam. Dit werkt als een vaccin dat het afweersysteem corrigeert. Bij diabetes type 1 werkt het immuunsysteem verkeerd en maakt het lichaam afweercellen tegen insulineproducerende cellen. Insuline is nodig om de glucose in het lichaam te reguleren.

Roep:'Na een week tot een paar maanden komt de productie van insuline weer op gang. Bij muizen met agressieve diabetes kregen we een groot deel van de capaciteit van hun alvleesklier terug'. De immunoloog verwacht dat hij over vier á vijf jaar klaar is met het onderzoek en dat het 'vaccin' dan beschikbaar is voor diabeten.

Directeur Bert Kuipers van het Diabetesfonds is laaiend enthousiast, 'We financieren het onderzoek vier jaar. Dan moet het middel er zijn. We denken echt dat het een succes gaat worden.' Roep begon vijftien jaar geleden met zijn onderzoek, 'Veiligheid van het vaccin is nu het belangrijkst. Het mag niet mislukken. Dit wordt mijn levenswerk.'

In Nederland leven 70.000 mensen die diabetes type 1 hebben. Roep denkt dat die groep hoger is omdat veel mensen ten onrechte de diagnose diabetes type 2 krijgen. Zijn therapie is niet de oplossing voor de groep met type 2. Bij diabetes type 2 speelt het afweersysteem een kleine rol en zijn levensstijl en erfelijke aanleg de belangrijkste factoren.

Bron: Fok!

Gebruikersavatar
WiesJ
Good one!
Good one!
Berichten: 108732
Lid geworden op: 29 Okt 2005 11:26
Locatie: Zierikzee

Berichtdoor WiesJ » 08 Apr 2009 20:12

Ook weer goed nieuws! :Y

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 08 Apr 2009 22:27

Ja, dit zou wel heel mooi zijn! :duim:

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 12 Mei 2009 11:43

Aantal diabetici stijgt flink
BILTHOVEN - Over vijftien jaar lijden naar schatting 1,3 miljoen Nederlanders aan diabetes. Dat is een stijging van 80 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) dinsdag gemeld.

Het RIVM spreekt van een forse stijging, die voor een groot deel toe te schrijven is aan een groei van het aantal mensen met overgewicht en een gebrek aan beweging.

Consequenties
RIVM onderzoeker Caroline Baan bevestigt een bericht in De Telegraaf van dinsdag. Volgens haar vormen de cijfers geen verrassing, maar hebben ze belangrijke consequenties voor de gezondheidszorg.

''Daarom moeten we inzetten op preventie door ervoor te zorgen dat mensen niet te zwaar worden. De overheid kan hier een belangrijke rol in spelen'', aldus Baan.

Hart- en vaatziekten
Volgens het RIVM kan diabetes leiden tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en achteruitgang van ogen en nieren.

Diabetes kent twee vormen, type 1 en type 2, beide ongeneeslijk. Type 1 openbaart zich al in de kindertijd. Type 2 staat bekend als ouderdomssuiker, maar een ongezonde levensstijl in combinatie met erfelijke factoren kunnen als gevolg hebben dat jongeren vanaf twintig jaar ook getroffen worden door deze vorm van suikerziekte.

Type 2
Dat komt de laatste jaren steeds vaker voor, volgens Baan. Van alle suikerpatiënten lijdt 90 procent aan type 2.

Omdat diabetes type 2 zich geleidelijk openbaart, bestaat er vermoedelijk een grote groep mensen die de ziekte heeft zonder het te weten. Het RIVM schat dat deze groep in 2007 uit 250.000 mensen bestond.

Bron: Nu.nl


Dat is op zich niet erg verbazingwekkend...

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 11 Nov 2009 17:35

Geld beschikbaar voor transplantatie bij diabetes
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC heeft een manier ontwikkeld om cellen die insuline produceren te transplanteren bij patiënten met diabetes type 1, ook wel jeugddiabetes genoemd.
© ANPDoor deze transplantatie kunnen de patiënten weer zelf insuline aanmaken.

Om de methode te verfijnen en beschikbaar te maken voor een groter publiek, heeft het Fonds Economische Structuurversterking woensdag 11 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Alvleesklier
Insulineproducerende cellen liggen in de eilandjes van Langerhans, een onderdeel van de alvleesklier. Alvleesklieren zijn moeilijk te transplanteren. Daarom bedacht het LUMC een methode om de eilandjes uit de alvleesklier te halen en alleen die te transplanteren.

De eilandjes worden met een infuus aangesloten op de poortader van de lever en gaan daar zelf insuline produceren. Helaas sterft tot nu toe een groot aantal eilandjes af, doordat ze niet snel genoeg bloed krijgen van de ontvanger. Dat is mogelijk te voorkomen met biomateriaal, aldus de onderzoekers.

Levenslang spuiten
Patiënten met diabetes type 1 vernietigen hun eigen insulineproducerende cellen. Daarom moeten ze levenslang insuline inspuiten. De ziekte veroorzaakt een grote kans op nierfalen, hartinfarcten, beroertes en blindheid.

Een afdoende behandeling van diabetes type 1 is daarom van het grootste belang, aldus het LUMC en wetenschappers uit Twente en Groningen, die aan het project meewerken.

De wetenschappers zoeken niet alleen naar geschikt biomateriaal, maar ook naar een manier om gedoneerde alvleesklieren langer te bewaren. Ook proberen zij eilandjes van Langerhans op te kweken uit stamcellen, zodat het zeldzame donormateriaal niet meer nodig is.

Bron: Nu.nl

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 18 Feb 2010 02:01

Oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes
MALMO - Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het diabetescentrum van de Universiteit van Lund in Zweden, meldden Zweedse media woensdag.
Bij diabetes type 2 is insuline niet langer in staat om de suikerspiegel in het bloed op het juiste niveau te houden. Het oestrogeen blijkt er echter voor te zorgen dat het bloedsuiker toch reageert op insuline.

Bron: Nu.nl

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 10 Apr 2010 09:44

Diabetespatiënt meet suikerspiegel niet goed
ENSCHEDE - Veel diabetespatiënten meten hun bloedsuikerspiegel niet goed. Dat is riskant, want iemand kan een hypo krijgen. Bij een hypo (te weinig suiker in het bloed) kan iemand gaan zweten, trillen, de concentratie verliezen of ineens hoofdpijn krijgen.

''In het merendeel van de gevallen waar zelfcontrole niet goed verloopt, blijkt dat de patiënt niet over de benodigde kennis, inzicht en vaardigheden beschikt'', schrijven deskundigen van het Medisch Spectrum Twente en laboratoria van de Ziekenhuisgroep Twente donderdag in Medisch Contact.
Daarom is het volgens hen belangrijk dat patiënten in elk geval een keer per jaar een herhalingstraining volgen, zodat ze weer weten hoe ze moeten meten. Ruim een kwart van de mensen met diabetes controleert de bloedsuikers niet correct. Ze prikken bijvoorbeeld niet goed, doen het bloed niet op de juiste manier op een strip of gebruiken strips die over de datum zijn. Bovendien blijken patiënten vooral de gegevens niet goed te interpreteren.

Glucosemeter
Ook moet hun glucosemeter periodiek worden gecontroleerd en geijkt. Uit een test van het ziekenhuis en de laboratoria kwam aan het licht dat veel apparaten niet goed werkten. Ze waren kapot of vervuild. Hierdoor zijn de resultaten niet betrouwbaar.
Dat kwam naar voren op controledagen die het MST en ZGT samen met onder meer apotheken en de Diabetesvereniging Nederland hielden. De spreekuren werden door 884 patiënten bezocht. Honderdduizenden Nederlanders hebben diabetes. Mensen die insuline gebruiken, moeten drie maal per dag hun bloedsuikerspiegel controleren. (ANP)

Bron: AD

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 14 Okt 2010 18:58

Honderden doden door diabetesmedicijn
PARIJS - In Frankrijk zijn de afgelopen jaren vijfhonderd tot duizend mensen overleden door een medicijn dat wordt gebruikt tegen suikerziekte en als afslankmiddel. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Franse ziekenfonds, waaruit de krant Le Figaro woensderdag citeerde.

Het medicijn Mediator leidde volgens onderzoeken tot hartklachten en verhoogde bloeddruk. Behalve in Frankrijk was het ook op de markt in Portugal, Cyprus en Luxemburg. In alle landen is het vanwege gezondheidsrisico's van de markt gehaald.

De Franse overheid overweegt juridische stappen tegen de fabrikant, het farmaceutische bedrijf Servier. De onderneming stopte eerder al met de verkoop van een voorloper van Mediator, namelijk Isomeride. Ook dat product zou tot hartklachten leiden.

Bron: Nu.nl

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 26 Feb 2011 13:54

Aantal kinderen met 'ouderdoms-diabetes' stijgt fors
ROTTERDAM - Het aantal kinderen met diabetes 2 is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Van de zevenduizend kinderen met diabetes lijdt zo'n vijf procent of 350 kinderen aan 'ouderdomsdiabetes'. Tien jaar geleden was dat nog maar één procent. Dat zegt kinderarts Pauline Stouthart zaterdag in het AD.
Volgens Stouthart, die ook voorzitter is van de werkgroep diabetes van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, is de verschuiving naar diabetes 2 een zorgelijke ontwikkeling.

De ziekte lijdt tot hart- en vaatinfarcten en problemen aan ogen, voeten en nieren. De ouderdomsziekte wordt nu vooral veroorzaakt door extreem overgewicht. De naam ouderdomsdiabetes is volgens Stouthart achterhaald. "Hier gaat het om vetzuchtdiabetes." Vetzucht was al bekend als oorzaak van diabetes 2 bij volwassenen, maar bij kinderen kwam het eerst nog nauwelijks voor. Stouthart vreest dat het werkelijke aantal kinderen met diabetes 2 nog hoger ligt. Haar werkgroep wil dat onderzoeken.

Bron: AD

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 119860
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Diabetes

Berichtdoor Dingo » 26 Jun 2011 09:13

Aantal diabetici in Nederland stijgt relatief langzaam

LONDEN - In Nederland is het aantal diabetici sinds 1980, in vergelijking met andere welvarende landen, relatief langzaam gestegen.

Dat meldde de Britse omroep BBC op basis van een onderzoek van het Imperial College van Londen en de Universiteit van Harvard onder 2,7 miljoen wereldburgers.

Volgens de onderzoekers is het aantal diabetici wereldwijd in dertig jaar tijd verdubbeld naar 347 miljoen. Dat komt vooral doordat mensen langer leven en suikerziekte steeds gangbaarder wordt.

Vooral in landen rond de Stille Oceaan stijgt het aantal diabetici snel, terwijl de potentieel dodelijke ziekte in West-Europa minder snel terrein wint. De ziekte komt het het minste voor in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en in Zuidoost-Azië. Daar wonen veel arme mensen.

Wat betreft de welvarende landen scoort Nederland erg goed. Ook in Oostenrijk en Frankrijk nam het aantal diabetici slechts licht toe. L
anden als de Verenigde Staten, Malta, Nieuw-Zeeland en Spanje kwamen minder goed uit het onderzoek.
[Medical]

Gebruikersavatar
Dingo
Good one!
Good one!
Berichten: 119860
Lid geworden op: 30 Okt 2005 11:48
Locatie: Crosby [Liverpool]

Re: Diabetes

Berichtdoor Dingo » 21 Feb 2012 13:19

Sprankje hoop voor mensen met suikerziekte

Sommige patiënten met suikerziekte kunnen mogelijk genezen worden, ook jaren nadat de diagnose is gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Bart Roep van het Leids Universiteit Medisch Centrum, dat vandaag is gepubliceerd.
Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1, ook wel suikerziekte genoemd, nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is tegengesteld aan de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo'n tien jaar na de diagnose.

Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. 'Daardoor kun je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt.'

Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo'n vaccin. Preventief vaccineren is nog ver weg, denkt Roep

[AD]

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 22 Feb 2012 09:09

Ja, dit is leuk en goed om te weten, maar tegen de tijd dat er een medicijn voor is heeft de farmaceutische industrie er waarschijnlijk wel weer een stokje voor gestoken. Véél te goede klanten die diabetici...

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Diabetes

Berichtdoor Daantje! » 18 Apr 2013 13:00

Flinke toename aantal diabetici
Het aantal diabetici is in tien jaar tijd flink toegenomen. Bij mannen verdubbelde het aantal; onder vrouwen steeg het aantal diabetici met 65 procent. Volgens het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waren er op 1 januari 2011 ruim 800.000 mensen met diabetes. Het RIVM vermoedt dat er dat jaar nog bijna 90.000 patiënten bij zijn gekomen. Deze cijfers hebben alleen betrekking op de diabetici die bekend zijn bij de huisarts. Het RIVM schat dat het werkelijke aantal nog een kwart hoger ligt.

Vergrijzing
De toename komt volgens de onderzoekers vooral door de vergrijzing. Ouderen hebben de meeste kans om diabetes te krijgen. Tussen de 70 en 80 jaar komt de aandoening het vaakst voor. Bij mensen tussen 40 en 75 jaar komt diabetes vooral voor bij mannen; boven de 75 jaar vooral bij vrouwen. Het RIVM zegt dat er ook nog 750.000 mensen rondlopen die een verhoogde kans hebben op diabetes. Het zijn mensen met een verstoorde glucosetolerantie. Ongeveer eenderde van hen ontwikkelt binnen zes jaar diabetes, zegt het RIVM.

Complicaties
Diabetici hebben te veel suiker in hun bloed. Ze zijn daardoor vaak moe, hebben dorst en moeten veel plassen. Ook krijgen patiënten complicaties als nieraandoeningen, problemen met de ogen en depressies. Een duidelijke oorzaak voor diabetes is niet altijd aan te wijzen, maar overgewicht, erfelijkheid en een hoge bloeddruk spelen een belangrijke rol.

Bron: NOS


Terug naar “Medisch & Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast