TBC

Voor nieuwtjes, vragen en verhalen op medisch en gezondheids gebied.
Gebruikersavatar
Christel
Good one!
Good one!
Berichten: 15712
Lid geworden op: 28 Okt 2005 18:53
Locatie: Lunteren
Contact:

TBC

Berichtdoor Christel » 12 Dec 2005 14:55

Een 43-jarige vrouw uit Harlingen met open tbc heeft zeker dertien mensen besmet met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. De meeste patiënten zijn bezoekers van het café waar de vrouw werkte, zegt Albert Kiers van de GGD Fryslân maandag. Van de geïnfecteerde personen is er één bij wie zich inmiddels het begin van open tbc heeft ontwikkeld. Hij wordt daarvoor met medicijnen behandeld door de GGD.

Tien procent van de mensen die besmet raken met tbc wordt ziek. Soms gebeurt dat pas jaren na de besmetting. Tbc kan zich vervolgens verspreiden door contact met de zieke persoon.

In november werd open tbc bij de Harlingse vastgesteld. Zij wordt nu in het ziekenhuis behandeld. Bij het onderzoek dat onder de stamgasten van de kroeg is gehouden, werden de besmettingsgevallen geconstateerd. De besmette personen worden door de GGD behandeld om te voorkomen dat de ziekte zich ook bij hen ontwikkelt. Ze krijgen medicijnen.

Harlingen heeft een geschiedenis van tbc-besmettingen. In 1993 was er een grote uitbraak, toen tweehonderd mensen werden besmet door een man die in veel verschillende cafés kwam. De ziekte verspreidde zich over het hele land. Ook in 1996 en 1999 werden gevallen van open tbc geconstateerd.

De bron van de huidige uitbraak heeft de bacterie in 1999 opgelopen. "De affaires worden in de loop der jaren steeds kleiner", zegt Kiers. Het huidige onderzoek zal nog enige tijd lopen. De arts verwacht dat zich nog enkele besmettingen openbaren en dat het in totaal om ongeveer twintig gevallen gaat. Het café waar de vrouw werkte, is klein. Volgens Kiers gaat het om 'een echte stamkroeg', met een beperkt aantal vaste gasten. Daarom zou de situatie van nu niet te vergelijken zijn met die in 1993.

Bron: Nieuws.nl

Gebruikersavatar
Christel
Good one!
Good one!
Berichten: 15712
Lid geworden op: 28 Okt 2005 18:53
Locatie: Lunteren
Contact:

Berichtdoor Christel » 12 Dec 2005 14:56

Het steekt toch iedere keer weer de kop op, hè?

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164982
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 12 Dec 2005 15:15

Dat is niet zo mooi...

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164982
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 23 Nov 2006 14:52

Onderzoek naar TBC in ziekenhuizen
GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat ongeveer tweehonderd patiënten, bezoekers en medewerkers onderzoeken op besmetting met tbc. Het gaat om mensen die in contact zijn geweest met een voormalig patiënte uit Twente, bij wie onlangs een besmettelijke vorm van longtuberculose is vastgesteld.

Omdat de vrouw ook is behandeld in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo en regelmatig op bezoek kwam in het Medisch Spectrum Twente in Enschede stellen ook deze ziekenhuizen een tbc-onderzoek in.

Beide ziekenhuizen roepen ieder enkele tientallen mensen op mee te werken aan een test.

Bron: Nu.nl


Terug naar “Medisch & Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast