Pijn

Voor nieuwtjes, vragen en verhalen op medisch en gezondheids gebied.
Gebruikersavatar
Christel
Good one!
Good one!
Berichten: 15712
Lid geworden op: 28 Okt 2005 18:53
Locatie: Lunteren
Contact:

Pijn

Berichtdoor Christel » 30 Mei 2006 08:29

Weer een onderzoekje ..... :roze:

Luisteren naar muziek kan chronische pijnen doen verminderen.
Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, waarover de BBC bericht. De wetenschappers hebben het effect van muziek getest op zestig patiënten die al jaren lang last hadden van chronische pijn. Sommige proefpersonen luisterden een week lang via de koptelefoon naar muziek, anderen niet. De patiënten die naar muziek luisterden, bleken tot 25 procent minder pijn te hebben dan de mensen die het zonder muziek moesten doen.

Chronische pijn
De groep die naar muziek luisterde werd onderverdeeld in een groep die zelf zijn favoriete muziek mocht kiezen en een groep die een voorselectie te horen kreeg. Tussen deze twee groepen signaleerden de onderzoekers een aantal kleine verschillen, maar beiden hadden veel minder last van pijn dan de patiënten die geen muziek voorgeschoteld kregen.

De proefpersonen hadden ten tijde van het onderzoek gemiddeld zes en een half jaar last van chronische pijn als gevolg van onder andere reuma, osteoartritis of beschadigde gewrichten. De patiënten meldden dat de pijn in verschillende delen van hun lichaam te voelen was. Het luisteren naar muziek bleek de pijn voor een deel te kunnen verzachten.

De onderzoekers weten nog niet hoe het precies komt dat muziek pijn kan verzachten. Mogelijk biedt het voldoende afleiding om de continue pijn even te kunnen vergeten.

Andere effecten
Het is niet de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat muziek een positieve invloed op de perceptie van pijn kan hebben. Het voelen van pijn is een ingewikkelde emotie, aldus de onderzoekers, en er zijn veel factoren die hier invloed op kunnen uitoefenen. Het luisteren naar rustgevende muziek is daar één van. De proefpersonen hadden ook minder last van depressie en een groter gevoel van kracht.

Een ander onderzoek toonde al eens aan dat de kwaliteit van je slaap met meer dan eenderde verbetert, wanneer je voor het slapengaan drie kwartier luistert naar zachte muziek. Ook is er ooit een onderzoek geweest waaruit naar voren kwam dat kinderen bepaalde taken beter konden uitvoeren als ze kort daarvoor een tijdje naar muziek van Mozart hadden geluisterd. Ook is gebleken dat kinderen die goed muziekles krijgen, zich vaak beter ontwikkelen.
Bron:Planet.nl


Tsjaaa, ... die uitkomst is mij persoonlijk allang bekend en aan der lijve ondervonden ... :Y

Gebruikersavatar
Esther
Good one!
Good one!
Berichten: 11564
Lid geworden op: 28 Okt 2005 20:40
Locatie: Heerenveen
Contact:

Berichtdoor Esther » 30 Mei 2006 12:10

Dat heeft toch ook een stukje met afleiding te maken denk ik

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 30 Mei 2006 12:12

Dit geloof ik ook direct inderdaad.

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 04 Aug 2008 11:32

Pijn meten met mobiele telefoon
In Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel wordt de pijn van patiënten binnenkort op een bijzondere manier gemeten. Bij honderd patiënten met chronische pijn zal deze gemeten worden met de mobiele telefoon. Volgens het ziekenhuis is deze manier van pijnmeting uniek in Nederland. Aan de proef zullen ongeveer honderd patiënten met chronische pijn aan bijvoorbeeld hun nek of rug deelnemen.

Door patiënten wekelijks op vaste tijdstippen een voice- of sms-bericht te sturen, wil het ziekenhuis een beeld krijgen van de pijnontwikkeling. Op deze manier wordt de pijn frequent gemeten, waardoor een beter pijnbeeld ontstaat. De computer vraagt de patiënten aan te geven hoeveel pijn ze hebben op een schaal van 0 tot en met 9. Door deze registratie ontstaat een beter pijnbeeld dan de methode die nu toegepast wordt. "Als de patiënt na drie maanden weer een afspraak heeft, vragen we hoe het gegaan is. Op die manier zijn ontwikkelingen moeilijk te volgen," aldus anesthesioloog en coördinator van het pijncentrum, Marcel Schenkels.


Bron: Fok!

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 09 Okt 2008 08:15

Eerste kliniek voor pijnbestrijding
ROTTERDAM - Rotterdam beschikt over het eerste medische behandelcentrum in Nederland, dat zich uitsluitend richt op bestrijding van pijn. De privékliniek ontvangt deze week zijn eerste patiënten, meldt de instelling donderdag.

Mensen met chronische pijnklachten kunnen hier binnen tien werkdagen terecht. In de pijnklinieken in gewone ziekenhuizen moeten ze vaak maanden wachten.

De kliniek Optimal Care werkt met een multidisciplinair team van artsen en hulpverleners die in alle pijnbehandelingstechnieken zijn gespecialiseerd. Met die aanpak wil Optimal Care voorkomen dat patiënten worden doorverwezen als een therapie niet helpt.

Bron: Nu.nl

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Berichtdoor Daantje! » 16 Nov 2009 10:22

Hand geliefde vasthouden vermindert pijn bij vrouwen
AMSTERDAM – Als vrouwen hun geliefde aanraken of bekijken, voelen ze daarna minder snel lichamelijke pijn. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië stelden 25 vrouwelijke proefpersonen bloot aan pijnprikkels, zoals een hete tang die tegen hun onderarm werd gedrukt.

Tijdens het experiment hielden de deelnemers soms de hand van hun partner vast. Maar af en toe stonden ze ook hand in hand met een vreemde, of knepen ze met hun hand in een stressbal.

De vrouwen gaven allemaal aan dat ze het minste pijn voelden als ze de hand van hun geliefde vasthielden. Later in het experiment werd duidelijk dat hun pijngevoel ook afnam als ze keken naar een portret van hun partner.

Vaste vriend
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Alle deelnemers aan het experiment hadden minimaal zes maanden een vaste vriend. Volgens de wetenschappers tonen de onderzoeksresultaten aan dat sociale relaties een directe invloed hebben op de fysieke gesteldheid van mensen.

“Dit verandert onze kijk op de manier waarop sociale ondersteuning het welzijn van mensen beïnvloedt”, verklaart hoofdonderzoekster Naomi Eisenberger in de Britse krant The Daily Telegraph.

Specifieke steun
“Meestal denken we dat sociale steun heel specifiek moet ingaan op onze emotionele behoeften. Maar deze studie laat zien dat alleen het zien van een foto van een geliefde, of het vasthouden van een hand al het gewenste effect kan hebben”, aldus Eisenberger.

Volgens de onderzoekers verklaart hun experiment mogelijk ook waarom kinderen vaak onmiddellijk minder pijn beweren te voelen na een kus van hun moeder.

Bron: Nu.nl

Gebruikersavatar
Solotje
Good one!
Good one!
Berichten: 12973
Lid geworden op: 05 Feb 2006 22:26

Berichtdoor Solotje » 16 Nov 2009 14:48

Dat had ik ze ook wel kunnen vertellen, ik denk dat het meer ligt aan het feit dat als je verliefd bent er dopamine in je lichaam vrij komt, hierdoor veranderd je lichaam en je geest en werkt dat een beetje als pijnstiller.

Mensen voelen zich daarom ook goed als ze verliefd zijn, want er word een klein beetje drugs aangemaakt in je hersenen :P

Daantje!
Site Admin
Site Admin
Berichten: 164217
Lid geworden op: 28 Okt 2005 17:02
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: Pijn

Berichtdoor Daantje! » 11 Apr 2013 13:40

Pijn objectief te meten met hersenscan
Met een hersenscan is het mogelijk om objectief in kaart te brengen in welke mate mensen pijn ervaren. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie. Fysieke pijn zorgt voor een specifiek patroon dat is af te lezen op een hersenscan. Aan de hand van dit patroon kunnen wetenschappers tot op zekere hoogte de mate van pijn bepalen die een individu voelt. De ontdekking zou kunnen leiden tot de eerste methode voor objectieve pijnmeting. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Colorado Boulder in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.

Hittebron
Bij hun onderzoek stelden de wetenschappers de bovenarmen van 114 proefpersonen bloot aan een hittebron die ze konden instellen van 'warm' tot 'pijnlijk heet'. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt van de deelnemers aan het experiment. Door de scans te analyseren en te vergelijken met de toegediende hitte, konden de onderzoekers een specifieke signatuur van fysieke pijn in hersenactiviteit in kaart brengen. Aan dit specifieke patroon konden ze zelfs tot op zekere hoogte aflezen hoe intens de pijn was die mensen voelden. Door alleen naar de hersenscans te kijken, bleken de wetenschappers in staat in 93 procent van alle gevallen succesvol te bepalen of proefpersonen milde pijn of intense pijn voelden door blootstelling aan de hittebron.

Objectief
Op dit moment bestaat er in de medische wereld nog geen objectieve methode om pijn te meten. Meestal moeten patiënten zelf aangeven in welke mate ze fysiek ongemak ervaren door de pijn te beoordelen op een schaal van één tot tien.
De Amerikaanse wetenschappers geloven dat hun onderzoek tot een nieuwe, meer betrouwbare pijnmeting kan leiden. "Voordat het zover is, moeten we deze studie nog wel flink uitbreiden", aldus hoofdonderzoeker Tor Wager op nieuwssite Physorg.com. Hij is bijvoorbeeld benieuwd of het ontdekte ‘pijnpatroon’ in de hersenen bij pijn afhangt van het soort pijn dat mensen ervaren. "Is het signaal bij bijvoorbeeld anders bij drukpijn of bij pijn aan specifieke lichaamsdelen? Dat moeten we nog uitzoeken."

Bron: Nu.nl


Terug naar “Medisch & Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast