

Zeven tips om verlies Oranje te verwerken
Dat komt hard aan, een tweede nederlaag voor Oranje. Nederland ligt nog niet definitief uit het EK, maar de kans dat het Nederlands elftal verdergaat in het toernooi is nu wel erg klein. Hoe ga je om met zo'n verlies? Wij gingen te rade bij een rouwverkingsexpert. Zeven manieren om er weer bovenop te komen.
1.Neem het niet te zwaar
"Zie er de lol van in", zegt psycholoog Ad Bergsma van het Fonds Psyschische Gezondheid. "Het klinkt misschien raar, maar als je hebt verloren is een overwinning de keer daarop veel mooier." Denk maar terug aan de overwinning op Duitsland in 1988. Na de nederlaag in 1974 was de euforie extra groot."
2. Bedenk: je gaat er niet aan kapot
Bergsma: "Ook al heb je afgelopen weken ontzettend meegeleefd met het Nederlands elftal, het verlies van Oranje verandert je leven niet. Na het verlies van een belangrijk voetbaltoernooi gooit er wel eens iemand een televisie uit het gaan maar echt erge dingen gebeuren er niet. We zijn een stevig soort en kunnen verlies beter aan dan we denken. Voor je het weet heb je de draad weer vrolijk opgepakt."
3. Kijk vooruit
Treur niet te lang en kijk vooruit: we hebben nog een hele sportzomer voor de boeg. Zaterdag 30 juni begint de Tour de France en een maand later de Olympische Spelen, waar Nederlandse sporters ook nog kans maken op titels.
4. Geef jezelf de ruimte
De meeste mannen hebben moeite om hun dagelijks leven weer op te pakken en hun zorgen weg te drinken, vrouwen hebben vaak moeite met het verwerken van het verlies. Geef de ruimte aan deze verschillende manierenvan verliesverwerking.
5. Na pijn komt geluk
Bergsma: "Filosoof Arthur Schopenhauer was er al van overtuigd: pijn hoort bij het leven en we bereiken onze doelen niet zonder te lijden. Mensen die een scheiding hebben doorgemaakt, zijn gelukkiger zijn dan mensen die nooit zijn getrouwd. Zo werkt het ook bij een verloren wedstrijd.
6. Schrijf je frustraties van je af
Stichting rouwverwerking stelde na de nederlaag van Oranje op het WK in 2010 voor dat kroegbazen voortaan een stuk behangin de kroeg hangen tijdens een wedstrijd. Als Oranje verliest, kunnen supporters daarop hun grieven uiten.
7.Schreeuw niet te hard
Natuurlijk moet je je frustraties uiten, maar maak het niet te bont. Een Oranjefan uit Emmeloord kreeg zaterdagavond na de wedstrijd tegen Denemarken een boete van 500 euro omdat hij hartgrondig schelden langs het politiebureau fietste en zijn middelvinger naar agenten opstak.
Bron: RTL
Oranjekaravaan op weg van Amsterdam naar Oekraïne
Een stoet van 40 oranje voertuigen is donderdagochtend vanuit Amsterdam vertrokken naar Oekraïne. De deelnemers aan deze Oranje Trophy gaan daar de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Portugal bijwonen. De 'ultieme Oranjesupporters', zoals ze zichzelf noemen, vertrokken vanaf het Olympisch Stadion in Amsterdam.
Mocht Nederland de groepsfase overleven, dan rijdt de stoet naar elke plek waar gespeeld wordt. En daar blijf het niet bij. Na het EK rijden de avonturiers via de Noordkaap (Noorwegen) naar Londen, waar de Olympische Spelen plaatsvinden. Al met al legt de oranje stoet in 6 weken 12.500 kilometer door tien landen af.
De ervaren deelnemers draaien hun hand vermoedelijk niet om voor deze tocht. In 2010 was er namelijk al een Oranje Trophy naar het WK in Zuid-Afrika en in 2008 naar de Olympische Spelen in Peking.
Bron: AD
Oekraïners opgeroepen zich achter Oranje te scharen
(Novum) - De Oranjecamping gaat alle Oekraïense stadionbezoekers en voetballiefhebbers van de stad Charkov oproepen zich achter Oranje te scharen. Oprichter van de camping Jokko de Wit spreekt zaterdagavond vanaf een podium op het kampeerterrein in de stad de Oekraïense media toe.
Het idee werd geboren na een optreden van De Wit vrijdagavond voor een van de vijf lokale omroepen in Charkov. Uit solidariteit met het nationale elftal van het gastland voor aanvang van de wedstrijd tegen Frankrijk droeg hij een Oekraïens voetbalshirt. De omroep heeft een kijkerpotentieel van enkele miljoenen. Het Nederlandse initiatief circuleert inmiddels op talloze Oekraïense sites waaronder op die van één van de twee belangrijkste persbureaus, Ukrinform.
"We willen twee dingen", zegt de persvoorlichter van de Oranjecamping. "Ten eerste dat duizenden Oekraïense stadionbezoekers iets van oranje aantrekken morgenavond tegen Portugal. En daarnaast dat ze twee Nederlandse slogans gaan scanderen: 'aanvallen' en 'jagen'. Jokko gaat de Oekraïners vanavond Nederlands leren." Volgens haar is het initiatief kansrijk. "Er is in de week dat we nu in Charkov bivakkeren echt een enorme band gegroeid tussen de Oranjefans en de inwoners van de stad. Soms lijkt het wel op een verbroedering."
De gemeente Charkov staat volgens de persvoorlichter vierkant achter het idee.
Bron: Nieuws.nl
Terug naar “EK - Polen/Oekraïne 2012”
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast